Astfel, prin prezentul comunicat de presă anunțăm:

Disponibilitatea noastră de a prelua animalele de companie ale refugiaților din Ucraina până când aceștia găsesc variante de cazare unde să îi primească împreună cu animalele lor.

Disponibilitatea de a primi în adăposturi o parte din animalele aflate acum în adăposturile din Ucraina.

Strângerea URGENTĂ de fonduri pentru adăposturile din Ucraina, care au rămas fără mâncare în plin bombardament.

Cum procedăm?

Pentru preluarea animalelor din adăposturile ucrainene

ROLDA se oferă să găzduiască și animale din adăposturile ucrainene. O parte dintre aceste structuri nu mai pot fi funcționale, iar eliberarea animalelor pe străzi în acest moment nu poate fi o opțiune, deși la asta s-ar putea ajunge dacă nu mai sunt voluntari și resurse pentru supraviețuirea lor. În primul rând, deoarece în orașele aflate în stare de asediu, toată lumea este în pericol, atât oamenii cât și animalele. În al doilea rând pentru că acest lucru ar anula efortul făcut până acum de către organizațiile locale.

Facem apel la persoanele din Ucraina și Republica Moldova care ne pot ajuta cu transportul acestor animale măcar până la granița Ucraina – Rep. Moldova (Reni).

Lida împreună cu 15 căței salvați în a doua misiune.
15 câini adulți și 8 pui preluați în prima misiune (ambele din Korosten).

Dana și Anastasiia împreună cu cățeii salvați de la Odessa

Transport câini din Odessa

Pentru strângerea de fonduri pentru adăposturile din zonele de conflict

O parte dintre colegii noștri din Ucraina (administratori de adăposturi din țara vecină și voluntarii care s-au implicat să îi ajute și să medieze comunicarea) ne-au spus că nu mai au mâncare pentru animale nici măcar pentru o zi. În situația dată, este dificil să le ceară autorităților locale ajutorul, întrucât prioritățile lor sunt altele acum. Nici donatorii locali nu mai pot ajuta acum, întrucât o parte dintre oamenii din aceste orașe au plecat.

Ne dorim să ajutăm aceste adăposturi. Ele trebuie să rămână deschise, trebuie să își poată îngriji în continuare animalele. Pentru moment, adăposturile din Ucraina se bazează în mod exclusiv pe ajutorul primit din afară. Să nu îi dezamăgim. Fondurile colectate până acum au fost deja trimise pentru adăposturile din Korosten, Zaporizhezhe, Poltava, Chernihiv, Kherson, Kharkiv, Kiev, Vilnyansk, Irpin.

Hrană câini livrată pentru adăpostul din Korosten

Pentru ucrainenii cu animale de companie care doresc să intre în România

ADĂPOSTIREA ANIMALELOR PE DURATA ȘEDERII STĂPÂNILOR ÎN ROMÂNIA ÎN CALITATE DE REFUGIAȚI

Am aflat cu mare strângere de inimă despre ucrainenii care au fost obligați să-și părăsească locuințele la primele ore ale dimineții, unii dintre ei ducând copii în pijamale, fugind văzând cu ochii spre cea mai apropiată graniță. Unii dintre ei s-au temut că nu vor fi primiți în adăposturi împreună cu animalele de companie sau nu au avut mijloace de transport pentru a le lua și pe ele la un drum lung și dificil, uneori pe jos, peste graniță.

Ne doare sufletul să ne gândim la acele animale, lăsate dintr-o dată singure, în plin bombardament, fără stăpâni iubitori care să le poarte de grijă, fără mâncare, căldură, într-un cadru greu de suportat și pentru cei mai rezistenți dintre oameni.

ANIMALELE DE COMPANIE NU TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ ÎN URMĂ!

ROLDA a trimis deja cerere la DSV pentru a găzdui aceste animale până când stăpânii lor găsesc o cazare care să le accepte sau atât cât au ei nevoie. Fluturași cu aceste informații sunt distribuiți la vama Giurgiulești, cel mai apropiat punct de frontieră de județul Galați, unde se află adăpostul nostru.

Deși acesta este un punct de trecere, deocamdată nu este unul dintre cele mai tranzitate. Prin urmare acolo au rămas doar materialele informative pentru ca refugiații să aibă informațiile necesare.

Folosește una din metodele de mai jos

DONATE în siguranță prin platforma Netopia-Payments.ro.

Transfer bancar

Beneficiar: Fundația ROLDA
CUI: 18416340
IBAN RON: RO14BTRLRONCRT0PA6711501
EUR: RO58BTRLEURCRT0PA6711501
SWIFT/BIC: BTRLRO22
Banca Transilvania

Trimite un SMS cu textul “PRIETEN” și donezi 2 E/lună pentru hrana unui câine din adăpost.

Mesajul Danei Costin, fondator ROLDA

Când oamenii nu se înțeleg, totul în jurul lor suferă. În lumina acestei invazii nedrepte a vecinilor noștri din Ucraina, ROLDA se gândește la colegii din țara vecină care se confruntă cu situații greu de imaginat. Activitatea de preluare, tratare și adopție a animalelor fără stăpân este deja suficient de dificilă, fără a avea bombe care zboară deasupra capului, drumuri blocate, poduri distruse, magazine închise, fonduri blocate și stații de benzină fără resurse de alimentare. Pentru oamenii de a căror activitate și dedicare depind viețile a sute de animale, lucrurile au trecut la un nivel de dificultate cu totul nou și au nevoie de tot ajutorul pe care îl pot primi. Iar noi ne vom mobiliza și îi vom ajuta cât de mult putem… și încă o dată pe atât.

Vă rog fiți generoși și răspândiți informația pentru ca nici un animal din țara aflată în conflict să nu fie abandonat în cel mai negru context posibil. Pentru animalele din adăposturi, mereu este o chestiune de viață și de moarte. Acum e de viață și moarte pe timp de război. Timpul vorbelor a trecut!

Despre ROLDA

Fundația ROLDA, cu sediul în comuna Smârdan, județul Galați, numără până în prezent peste 16 ani de activitate și a ajutat peste 20000 câini cu și fără stăpân, prin acordarea unui adăpost în unitățile proprii, campanii de sterilizare pentru câini și pisici, precum si tratamente de urgență pentru animale rănite, aflate în pericol. Scopul fundației este de a interveni punctual și de a contribui la educarea comunităților pentru a schimba viitorul animalelor abandonate, abuzate si fără stăpân.