Caii din România sunt exploatați, apoi măcelăriți

Cei mai mulți cai din România sunt folosiți pentru munci solicitante și transport, mai ales în comunitățile rurale. Sunt estimate în jur de un milion de „animale de povară” sau de tracțiune în România. În urmă cu câțiva ani, Uniunea Europeană a cerut în mod clar identificarea și înregistrarea tuturor cailor, dar mii de cai nu sunt niciodată înregistrați, astfel că pot fi vânduți pentru carnea lor – ceea ce este ilegal.

Mormânt de cai de mari dimensiuni descoperit

În 2013, rămășițele a sute de cai au fost găsite de către un jurnalist local în afara orașului Galați. Investigația a dovedit că acei cai au fost omorâți pentru carnea lor.

În satul Smârdan, documentele veterinare oficiale indicau faptul că circa 200 de cai au dispărut în perioada 2008 – 2011.

Atenție: imagini cu un puternic impact emoțional

Ce ar însemna pentru tine o viață oribilă? Ar însemna să fii exploatat, să muncești zi și noapte, folosit ca un obiect, fără ca cineva să manifeste grijă pentru bunăstarea ta sau pentru nevoia ta de odihnă, să fii bătut atunci când corpul începe să cedeze.

Ar însemna ca atunci când durerea îți brăzdează fiecare bucățică din corp, să trebuiască să o înduri, fără să primești vreun tratament medical.

Ar însemna ca atunci când te-ai răni și nu ai mai putea munci, să fii lăsat în câmp deschis, fără apă, fără mâncare, să mori chinuit, deshidratat, flămând, expus oricând atacurilor animalelor sălbatice.

Când îmbătrânești și obosești, să nu te îngrijească nimeni. Iar toată viața ta să fii la mila stăpânului tău, care se poate hotărî în orice moment să te vândă unui abator ilegal pentru carnea ta. Ar fi asta o viață oribilă pentru tine? Pentru că este experiența de zi cu zi a celor mai mulți dintre caii din România.

Cai răniți, forțați să muncească

Caii din România sunt forțați să transporte obiecte mult prea grele pentru ei, iar atunci când au probleme în a înainta, sunt biciuiți și loviți fără milă.

Caii răniți nu primesc asistență medicală

Cea mai mare parte a stăpânilor de cai, fie nu pot, fie refuză să plătească facturile veterinare ale cailor răniți.

În ambele scenarii, acești cai vor fi folosiți până la moarte, trăgând de ei și valorificând până și ultima suflare. Acești cai mor de extenuare, foamete sau de diverse boli.

Până și cei care își permit să plătească pentru serviciile medicale, preferă să țină banii pentru un cal nou, tânăr, care va fi la rândul lui exploatat la fel.

40 de cai abandonați în condiții oribile

Atunci când misiunea de salvare a început, ajutorul a ajuns prea târziu pentru unii dintre ei. Investigațiile au scos la iveală faptul că proprietarul cailor era un procuror care i-a abandonat dinadins și încă așteptăm verdictul corect împotriva acestui criminal.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional. Acest videoclip nu va începe să ruleze în mod automat pentru a proteja spectatorii. Dacă dorești să vezi aceste imagini, te rog apasă pe buton.

Este greu de privit și deranjant, dar, dacă reușești să vezi clipul până la capăt, vei înțelege cum suferă caii din România zi după zi. Tăcerea omoară animalele din jurul nostru. Tăcerea nu va opri niciodată abuzurile împotriva animalelor!

În timp ce tu citești aceste rânduri, un cal este sacrificat în cadrul industriei ilegale de procesare a cărnii.
Nu-i putem salva pe toți. Dar împreună putem încerca să salvăm cât de mulți putem.

Totuși, nu toți proprietarii de cai sunt ignoranți sau rău-voitori.

„Vă rog, nu-mi lăsați prietenul să moară!” strigă Ion, un fermier sărac din partea locului.

În urmă cu câțiva ani, Ion a venit la noi să ne ceară ajutorul. Calul lui fusese rănit și nu primise tratament medical. În cele din urmă, rana animalului a devenit o tumoră care a crescut până la o dimensiune anormală.

Ion locuia singur. Calul lui îl ajuta să-și câștige traiul modest. Atunci când Ion a explicat situația lui colegilor noștri, era cu ochii în lacrimi. Ne-a rugat aproape în genunchi să îi salvăm prietenul, să nu îl lăsăm să moară.

Atenție: Imagini cu un puternic impact emoțional

„Este ceva cu adevărat special la povestea lui Ion, ceva care mă fascinează și mă face să mă simt umilă și plină de respect. O dramă care nu poate fi exprimată în cuvinte.

Este dificil, dar în același timp emoționant să vezi oameni de o anumită vârstă, care ne-ar putea fi părinți sau alte rude apropiate, care supraviețuiesc cu demnitate în mizerie și care dau dovadă de o grijă sinceră față de cel mai bun prieten, care de cele mai multe ori este un animal: un câine, o pisică… sau, ca în cazul lui Ion, un cal.

Acest lucru spune multe despre legătura pe care o avem cu animalele, dar și despre natura umană, simplitatea și puritatea unei persoane care nu are mult de oferit în afară de propria bunătate și prietenie.

Împreună, putem salva nu doar acest cal – pur și simplu știu asta pentru că am ajutat atât de multe alte animale în trecut. Ion se bazează pe tine, pe noi … și trăiesc cu speranța că voi găsi cuvintele potrivite pentru a explica cât mai bine drama acestor bătrâni și drama animalelor de lângă ei. Poate putem găsi o cale de a le da ajutor constant acestor oameni cărora le pasă cu adevărat de animalele lor, care nu au mari așteptări de la viață și care găsesc o bucurie sinceră să le vadă sănătoase în jurul lor.”

— Dana Costin, Fondator ROLDA

Mulțumită suporterilor noștri, am putut să extirpăm tumora. Ion și calul său locuiesc în continuare împreună. Au rămas cei mai buni prieteni.

Împreună putem deveni o voce mai puternică și să vorbim în numele cailor și împotriva abuzurilor suferite de ei. Împreună putem face un pas înspre a construi un adăpost pentru caii bătrâni, abandonați care au nevoie de un loc unde să trăiască la bătrânețea care îi face inutili oamenilor care îi folosesc până atunci.
Împreună putem schimba și viețile cailor, nu doar modul în care acestea se încheie.

Contribuie alături de ROLDA la construirea unui adăpost pentru cai

Vei fi redirecționat către pagina în limba engleză a proiectului unde poți dona online în siguranță. Prenumele tău și suma donată vor adăugate automat la suma totală, însă poți alege să donezi și anonim.