Top 4 detalii surprinzătoare despre anxietatea la câini. Adevărate sau false?

Este oarecum tipic românesc, și nu numai, ca atunci când vorbim despre o problemă care intră în atenția mai multor persoane să înceapă să circule zvonurile sau miturile. Oamenii își dau cu părerea, transmit mai departe informații neadevărate sau incomplete, iar de aici până la dezinformare mai este doar un pas. Ei bine, fenomenul a cucerit și iubitorii de câini. Nu doar sterilizarea cățeilor aduce cu sine o mulțime de mituri, ci și anxietatea în cazul câinilor. Analizăm în acest articol prin prisma expertizei medicale a doctorului veterinar Șomfalvi Rita, patru dintre cele mai întâlnite mituri sau zvonuri legate de anxietatea cățeilor. Unele sunt adevărate, altele sunt false, iar majoritatea se situează la granița dintre cele două.

În cadrul podcastului „În jurul cozii”, oferit de către ROLDA România, i-am adus în vedere medicului veterinar Șomflavi Rita patru detalii suprinzătoare despre anxietatea la câini. Am încercat să aflăm dacă ajută în lupta împotriva anxietății să periem câinele mai multe minute pe zi, dacă strânsul în brate îl stresează pe patruped, dacă viciul oamenilor de a fuma îi poate crea anxietate și dacă uleiurile esențiale pot reduce stările de anxietate?

Periatul câinelui și anxietatea

“Lumea” vorbește că periatul sau mângâiatul cățelului mai multe minute pe zi, în comparație cu cât se alocă de obicei pentru aceste gesturi, ajută cățelul să reducă din anxietate. Până la urmă, un fel de terapie prin iubire. Am întrebat-o la podcast pe Rita ce ne poate spune despre această informație.

„Dacă îi place cainelui da. Dacă nu îi place, nu cred că va fi bine. Cred că va ajuta să petrecem mai mult timp cu el. Nu vreau să mă pronunț dacă ajută asta atunci când vorbim despre anxietatea de separare, dar în general dacă discutăm, de exemplu, de frica de sunete puternice sau de lumini, cred că dacă stăm cu animalul și îi conferim o activitate placută, o să-l ajute să se relaxeze”, a răspuns medicul veterinar.

Îmbrățișarea cățelului și anxietatea

Mai ales atunci când observăm că blănosul casei are o problemă sau un disconfort, ne vine parcă fără ezitare să îl luăm în brațe ca să îi transmitem afecțiunea noastră. Un gest perfect normal și bine intenționat care, spun specialiștii, nu face bine întotdeauna.

De obicei oamenii tind să ia în brațe rasele de talie mică și asta poate să le determine niște comportamente anormale. În momentul în care îl luam în brate poate avea sentimentul că este în siguranță și să continue un comportament agresiv. Când noi îl luăm în brațe, îl deconectăm de tot ce înseamnă mediu și îl facem puțin incompetent să se manifeste, iar asta poate să genereze un stres. De aceea, este foarte bine să ne cunoaștem câinele și să vedem când e momentul să ne jucăm, când e momentul să îl ținem în brațe și când e momentul să îl lăsăm în pace să se odihnească”, a explicat la „În jurul cozii”, Șomfalvi Rita.

Proprietarii de câini care fumează și anxietatea cățeilor

Aceeași “lume” spune că fumatul în preajma cățeilor îi poate face pe aceștia anxioși din cauza faptului că au simțul olfactiv foarte sensibil. Am întrebat-o pe Rita ce părere are despre subiect și am aflat că acest viciu uman nu are neapărat legătură cu anxietatea cățeilor, dar cu siguranță nu este ceva benefic pentru animale.

Fumatul în prezența câinilor, la fel ca și în prezenta copiilor, este dăunător, mai ales dacă vorbim despre fumat într-un spațiu închis. Cu siguranță acest lucru nu îi va face bine nici din punctul de vedere al sănătății și nici din punctul de vedere al mediului în care locuiește. Nu știu dacă fumatul îl va deranja efectiv ca și o activitate a noastră, dar cred că dacă stăm într-o casă închisă și ne aprindem țigara în repetate rânduri cu siguranță va fi deranjat la nivel respirator. Câinii nu sunt atât de predispuși la astm, dar pisicile sunt”, a spus Rita la podcast.

Uleiurile esențiale și anxietatea câinilor

Uleiurile esențiale au trezit cu siguranță în ultima perioadă curiozitatea oamenilor. Unii sunt pro, alții sunt contra, iar unele persoane consideră că acestea pot ajuta câinii în lupta împotriva anxietății. Medicul veterinar ne dă de înțeles că subiectul este unul sensibil și că trebuie să îl abordăm cu foarte mare atenție.

În primul rând trebuie să înțelegem că, cu toate că noi considerăm că uleiurile esențiale sunt niște chestii naturiste și că nu pot să aibă efecte negative, nu este așa. Acestea pot da reacții atât oamenilor, cât și animalelor, deci sunt într-o anumită măsură medicamente. Într-adevăr, există tot felul de studii și începuturi de studii vis-a-vis de utilizarea lavandei, iasomiei, uleiului esential de aloe vera și mai nou uleiul de CBD. Acestea se utilizează fie prin aromaterapie sau se umple blana animalului pentru a da un efect relaxant. Tocmai pentru că nu sunt atât de multe studii și încă nu se poate evalua efectiv raportul beneficiu – risc, recomandarea e ca proprietarii care vor să utilizeze aceste lucruri să se informeze corespunzător, să știe clar ce produs cumpără, să aibă grijă ca patrupedul să nu mănânce, să nu ingere, să nu aibă o reacție alergică la soluție, să nu facă o reacție astmatiformă. Iar dacă vorbim de un pacient cu anxietate trebuie neapărat discutat și cu medicul veterinar, nu spun da, nu spun nu, uleiurile s-ar putea să ajute, dar de cele mai multe ori va fi nevoie și de un tratament suplimentar cum ar fi dresajul, meditație sau o schimbare de mediu”, a precizat Rita la “În jurul cozii”.

Concluzii

Este clar că anxietatea în rândul cățeilor reprezintă o problemă foarte mare care, acolo unde este cazul, trebuie luată în serios. Este foarte important în același timp, dacă nu chiar esențial în ceea ce privește sănătatea patrupedului, ca proprietarul să își cunoască câinele foarte bine. Atunci când îți cunoști cățelul, ești capabil să observi cu ușurință anumite nereguli sau comportamente anormale, iar atunci când acestea apar, te poți adresa imediat medicului veterinar. Anxietatea cățelului poate fi tratată, dar animăluțul nu poate să îți comunice singur că este anxios și în niciun caz nu poate să meargă singur la un cabinet veterinar.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre subiectul anxietății la câini urmărește ediția integrală de „În jurul cozii” în care a fost invitată Șomfalvi Rita, aici.