ROLDA aniversează 15 ani de activitate
ROLDA este o organizație non-guvernamentală internațională care, cu sprijinul iubitorilor de animale de pretutindeni, salvează și reabilitează animalele fără adăpost, sprijină stăpânii de animale din comunitățile sărace, organizează campanii de sterilizare și se implică activ în educarea noilor generații. În urmă cu 15 ani, ROLDA era doar un vis, o fundație mică, proaspăt înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor din Galați, cu un adăpost modest și multe planuri mărețe de viitor.
Chiar dacă oficial ROLDA împlinește #15ani, inițiativa fundației a luat naștere în 1999 când Dana Costin a salvat primul cățel, un metiş iubitor denumit Printz. Acest patruped cu nume de vedetă rock a fost cel care a dus la înființarea unui grup de salvatori în Galați, la încheierea unei colaborări cu un cabinet veterinar pentru campanii de sterilizare și la construirea primului adăpost al fundației. În 2001 cauza ROLDA și-a câștigat primul susținător de renume, Beatrice Welles, care este și astăzi un suporter important și implicat. Printz ne-a părăsit în 2002, înainte ca Dana să participe de două ori ca speaker la conferința internațională de protecție a animalelor CHAMP și să pornească un protest online împotriva uciderii cățeilor abandonați de pe platforma siderurgică Sidex, însă spiritul său continuă să ne fie alături și în ziua de azi.
În 2006, ROLDA a început să facă pași mici spre extindere. A achiziționat terenul pentru cel de-al doilea adăpost, iar pe 4 iulie a fost înființată filiala din USA sub denumirea Romanian League in Defense of Animals pentru a răspândi misiunea ROLDA peste hotare și a atrage atenția asupra problemei animalelor abandonate din România. În 2007, datorită parteneriatului cu Combinatul Galați, începe construcția celui de-al doilea adăpost ROLDA, dedicat în mod special câinilor de pe platforma siderurgică pentru a-i salva de la soarta crudă de a fi maltratați sau otrăviți.
În 2010 fundația ROLDA a câștigat-o pe Lolita Morena (vedeta în Elveţia şi activistă cu experiență în lupta pentru drepturile animalelor) ca și colaborator și suporter al misiunii ROLDA. Lolita ne-a vizitat adăposturile din România pentru prima data in 2013 și a organizat un protest important la Geneva împotriva legii inumane din România care permitea uciderea animalelor fără stăpân. Nu știm ce ne-am fi făcut în toţi aceşti ani fără susținerea Lolitei!
În perioada 2012 -2015 #FamiliaROLDA s-a extins prin deschiderea unor filiale noi în Norvegia, Elveția, Suedia, Australia, UK și Germania. Tot în aceeași perioadă am înregistrat câteva rezultate incredibile. Aproximativ 10.000 de câini din zona Combinatului au fost capturați, îngrijiți și dați spre adopție, reducând numărul de maidanezi de pe platforma siderurgică la 1.000. Am reușit acest lucru folosind doar metode umane mulțumită sprijinului suporterilor noștri dedicați! Între timp, peste hotare au fost adoptați 250 de câini din filiala ROLDA Norvegia și alți 700 de câini în Olanda.
De-a lungul anilor am avut parte și de bucurii, dar și de necazuri. Combinatul ne-a întors subit spatele, lăsând ROLDA într-un impas financiar și punând un obstacol uriaș în calea misiunii noastre de a extinde capacitatea adăposturilor. Totuși, în urma unei decizii judecătorești, ROLDA a fost despăgubită în parte și, din fericire, în 21 de ani de munca pentru salvarea animalelor fără adăpost, Dana Costin nu a fost nevoită să refuze nici măcar un animal aflat la ananghie.
Cu planurile de extindere puse momentan pe pauză, ROLDA și-a întors atenția asupra misiunii în România, începând să se implice mai activ în menținerea adăposturilor la capacitate maximă, hrănirea animalelor abandonate și sprijinirea comunităților sărace, prin campanii ca “Donează o căsuță unui câine” dedicată protejării cățeilor de curte împotriva intemperiilor. Tot în rândul bucuriilor, ROLDA a reușit să găsească și să formeze o echipă incredibilă de tineri romani cărora le pasă. Cu ajutorul lor am reușit să creăm campanii, să organizăm strângeri de fonduri, să punem la dispoziție materiale informative pentru stăpânii de animale și să răspândim mesajul și misiunea ROLDA la cât mai multe persoane. Contribuția acestor tineri ne-a permis să atingem în 2020 pragul de 20.000 de animale ajutate și ne-a dat speranța că, generațiile care vin ne împărtășesc determinarea și dorința de a face o schimbare. În mâinile lor, viziunea ROLDA este în siguranță!
Acum, în pragul celei de-a 15-a aniversari ROLDA, nu putem să nu ne gândim și la viitor. Cu ajutorul comunității de iubitori de animale din România și a susținătorilor noștri de pretutindeni sperăm că vom putea organiza mai multe campanii de sterilizare pentru a reduce într-un mod uman și etic numărul de animale abandonate din România. Dorim să ne implicăm și mai mult în ajutarea comunităților sărace pentru a reduce rata abandonului și pentru a permite acestor iubitori de animale fără posibilități materiale să își îngrijească și să își întrețină prietenii blănoși. Vrem să continuăm programul de informare Vorbește pe limba lui Toto, pentru a ajuta copii să înțeleagă semnele agresivității, prevenind astfel potențialele incidente nefericite.
Alte două proiecte de viitor care ne sunt foarte dragi sunt Centrul PawzUp și padocul pentru pisici. PawzUp este un vis al fundației ROLDA de mult timp și este o reprezentare practică a tuturor idealurilor și țelurilor ROLDA. Acest centru va funcționa ca adăpost (pentru animale de companie și animale de fermă), clinică veterinară și spațiu de recreere unde oamenii vor putea lua parte la activități educative, sociale și de voluntariat în compania unor animale prietenoase. PawzUp va sprijini comunitățile defavorizate, oferind locuri de muncă, servicii veterinare la un tarif redus și oportunități de petrecere a timpului liber într-un spațiu modern și plăcut alături de niște animăluțe fericite și bine îngrijite. Dacă vreți să aflați mai multe despre Centrul PawzUp sau vreți să susțineți acest proiect accesați acest link.
Padocul pentru pisici are rolul de a extinde misiunea ROLDA și în lumea felină, fiind dedicat salvării pisicilor abandonate, cu prioritate pentru pisicile senioare sau cu dizabilitati. Odata cu inceperea acestui proiect, ROLDA speră să îmbunătățească calitatea vieții pisicilor aflate în suferință si in timp, să scadă populația felinelor de pe străzi. Intrați aici dacă doriți să aruncați o privire la planurile noastre pentru padocul de pisici, mai ales dacă sunteți iubitor de pisici și vreți să susțineți acest proiect.
Suntem încântați si recunoscatori că se împlinesc #15ani de când suntem alături de animalele abandonate din România. Sperăm că vom continua să activăm încă pe-atât de acum înainte, dar asta depinde în mare parte de sprijinul oamenilor inimoși de pretutindeni care doresc să dea o nouă șansă la viață unor suflete chinuite. Fără donațiile voastre generoase și ajutorul constant, ROLDA ar fi rămas doar un concept, o fantezie al unei tinere din Galați care a îndrăznit să spere că se poate mai bine.
Dacă doriți să sponsorizați îngrijirea medicala de care au nevoie cățeii din adăposturile ROLDA sau doriți să faceți donații pentru asigurarea hranei zilnice ale acestora și pentru menținerea curățeniei din adăpost, accesați acest link.
În semn de recunoștință pentru ajutorul oferit, veți primi un certificat virtual de adopție!
Mulțumim că ați rămas alături de noi și că faceți parte din #FamiliaROLDA!
Ce înseamnă pe scurt acești 15 ani pentru ROLDA?
Construirea primului adăpost modern pentru câinii din România.
Adapostirea in siguranta a mii de caini abuzati, raniti, abandonati, salvati de pe strazi sau din zona industriala a Galatiului.
Reabilitarea câinilor care au suferit traume emoționale.
Proteste împotriva uciderii inumane și inutile a câinilor de către o companie locală, în special uciderea în masă a câinilor folosind otravă.
Înregistrarea organitaţiei ROLDA în SUA, Australia și alte câteva țări din Europa, inclusiv România.
Proteste împotriva condiţiilor oribile din adăposturile publice.
Ajutor oferit animalelor din comunităţile sărace.
Sterilizarea şi microciparea câinilor.
Construirea celui de-al doilea adăpost pentru 600 de căţei condamnati la moarte in lipsa acestui adapost.
Adopții internaţionale in tari unde ROLDA are reprezentanti.
Organizarea de gale pentru strângere de fonduri.
Terapie cu câini pentru vârstnicii de la un azil local.
Activităţi educative.
Donații de cuști pentru câini din zonele rurale, expuși condițiilor meteorologice extreme.
Centrul PawzUp – un pas imens în viitor pentru animalele din România.