Animalele care își petrec viața în lanț sunt animale abuzate și chinuite! Nu lua parte la acest abuz (fizic și psihic) comis asupra animalelor!

Fii vocea lor!
Raportează aceste abuzuri!

Poliția Animalelor Galați: 0236 407 000.
Apelează 112 și vei fi redirecționat către Poliția Animalelor România.

Care este realitatea din zonele rurale?

Sărăcia, lipsa de educație și de multe ori, nepăsarea transformă realitatea în care trăiesc zi de zi câinii de la sate într-o experiență dureroasă. Mulți spun că vizitând satele din România fac o călătorie înapoi în timp, iar acest lucru vine și cu părțile sale negative. În orice sat din România vei vedea câini care își duc existența în lanțuri.

Cu o viață trăită în jurul unui punct fix, în condiții inumane (de multe ori în propria mizerie), câinele din multe gospodării ramane util în a păzi gospodăria, nefiind considerat un membru al familiei, nici măcar un suflet care are și el drepturi. Este decăzut, astfel, de la rangul de ființă la un bun înlocuibil. Dacă animalul suferă și moare, omul găsește oricând un altul pentru a-i lua locul în lanț. Este o practică oribilă care trebuie să înceteze și în realitate, nu doar pe hârtie.

Context legal, aplicare românească

În 2008, am fost lăsați să credem că acest chin inutil s-a sfârșit prin adoptarea Legii 31 pentru protecția animalelor, care sancționează limitarea libertății de mișcare și neasigurarea asistenței medicale. Aceste fapte au fost încadrate la „rele tratamente”.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de a aplica această lege, se găsesc tot felul de interpretări, cea mai des folosită fiind aceea că, atât timp cât zgarda este dintr-un material moale, iar lanțul este lung, se consideră că animalul respectiv are libertate de mișcare.

Câinii mor în lanț

Au trecut 13 ani de când a fost dată această lege, fără ca mare lucru să se schimbe pentru cățeii cu stăpân din zonele rurale. Însă câinii mor în lanț. Mor, deoarece nimeni nu verifică zgarda de la gât pe măsură ce animalul crește, mor în accidente stupide atunci când lanțul se agață în coteț sau în alte obiecte și câinele se zbate până moare sufocat.

Mai mor și din cauză că nu au apă sau mâncare suficientă și fiind legați, nu pot să și le procure din altă parte, din cauza frigului sau a căldurii excesive, cea mai mare parte a câinilor ținuți în lanț neavând o cușcă în care să se adăpostească.

Mai mult, unii stăpâni lipsesc de acasă zile, săptămâni, chiar luni, lasă câinele în lanț și nu se asigură că are cine să-i mai ducă apă și mâncare. Neputând să se salveze singur, câinele moare în lanț, de cele mai multe ori într-o agonie greu de imaginat, însetat, nemâncat, expus, fără niciun ajutor, fără nicio scăpare.

Ajută ROLDA să rupă lanțurile și să scape acești câini de o viață în durere

Scăparea acestor animale vine dintr-o situație nedorită, dar asta este realitatea tristă în care animalele trăiesc la țară. Dacă autoritățile nu reacționează la ținutul câinelui în lanț, sunt obligate să o facă în situația în care animalul este rănit de lanț sau de condițiile precare de trai. Încadrate la refuzul de a acorda asistență medicală, aceste „rele tratamente” sunt mai usor sancționabile, iar stăpânii pot fi trași astfel la răspundere.

Aici putem interveni cu mai mare ușurință întrucât, din cauza reticenței stăpânilor de a cheltui bani pe tratamente medicale, aceștia sunt mai predispuși să elibereze câinele din lanț și să îl cedeze unei organizații care să se ocupe de el. Știm! Nu este situația ideală. Dar măcar așa scapam câinele din lanț.

Oficial, legea din România descurajează ținerea câinilor în lanț

Legea nr. 9 din 2008 (cunoscută și sub numele de Legea Marinescu) nu a fost niciodată aplicată! În baza acestei Legi, persoanele vinovate de abuz asupra animalelor ar trebui să fie pedepsite. În categoria acțiunilor considerate un abuz asupra animalelor intră neasigurarea mâncării, a tratamentului medical și restricționarea libertății de mișcare. Acestea se pedepsesc cu până la 3 ani de închisoare.

Nou înființata Poliție a Animalelor și vechiul ANSVSA ar fi trebuit să aplice această lege. Poliția Animalelor a fost creată în mod oficial prin OUG 175/2020 și are puterea de a aplica această lege, de a intra pe proprietățile oamenilor și de a elibera aceste animale. Însă nu au făcut nimic de genul acesta. Ei sunt ocupați cu altele… și mai interesant, programul de lucru în care le pasă despre animale este între orele 09:00 și 16:00. După care, se ia o binemeritată pauză.

În România legile există doar pentru a da impresia unei țări civilizate și pentru a evita eventuale sancțiuni venite din partea UE.

Fac lanțurile rău câinilor?

Petrecerea vieții în lanț înseamnă traumă fizică și psihică. Din punct de vedere fizic, cea mai mare parte a câinilor ținuți astfel au leziuni în jurul gâtului, provocate de frecarea constantă a lanțului. Aceste răni se pot infecta și suprainfecta, cu atât mai mult cu cât stăpânii nu îi eliberează nici după ce văd că există o rană.

Din punct de vedere psihologic, traumele sunt numeroase și se creează un cerc vicios. Omul pune câinele în lanț pentru a nu putea fugi, pentru a nu-i ataca găinile, pentru a nu sări la persoanele care îi intră în curte. Câinele ar dori să aibă mai multă libertate de mișcare și ar dori să nu fie restricționat. Faptul că nu poate să facă nimic mai mult decât îi permite lungimea lanțului, îi creează frustrare, devine nervos, agitat, latră haotic. Situația îl face mai puțin sociabil, mai agresiv, mai dornic să scape din lanț. Ce face stăpânul cu un câine agitat, agresiv, care vrea să scape din lanț? Îl ține în lanț ca să nu fugă, să nu atace găinile, să nu sară la oameni.

Ce se întâmplă cu câinii care trăiesc în lanț?

Viața de zi cu zi a unui astfel de câine este un coșmar. Acest câine:

Nu se poate salva de animale agresive care ar intra în perimetrul curții sau de câini vagabonzi mai mari care s-ar gândi să îl atace.

Nu se poate salva în eventualitatea unui incendiu sau a unei catastrofe naturale (alunecare masivă de teren care îngroapă curtea sau inundație). Au fost multe situații în care oamenii abia reușesc să se salveze pe ei înșiși și membrii familiei. Câinele este dese ori uitat în lanț.

Poate răsturna vasul cu apă mișcând lanțul înainte și înapoi, rămânând astfel însetat, deoarece stăpânul are impresia că are apă și nu îl verifică periodic.

Nu face suficientă mișcare.

Poate muri strangulat dacă încearcă să sară peste vreun obiect.

Își poate înfășura lanțul în jurul unor obiecte, restricționându-și și mai mult mișcările.

Se poate trage constant de lanț, provocându-și răni pe gât.

Poate suferi de pe urma expunerii la insecte purtătoare de boli cum ar fi căpușele, țânțarii, muștele.

Este forțat să-și facă nevoile în același loc în care mănâncă sau doarme.

Poate lătra continuu de plictiseală sau frustrare.

Motive pentru a nu ține un câine legat în lanț

Stare a sănătății alterată.

Traume psihologice.

Lipsa socializării cu animale sau alți oameni.

Ce poți să faci când vezi un câine în lanț?

1. Prima dată încearcă să te înțelegi cu stăpânul. Poate vei da de o persoană rezonabilă. Până la sat, veștile circulă greu, iar obiceiurile vechi („neam de neamul lui a ținut câinele în lanț”) mor greu. Dar poate va fi dispus să îi ușureze viața animalului care îi protejează curtea.

2. Cheamă Poliția Animalelor. Dacă tentativa de a discuta cu stăpânul nu duce nicăieri, pasul următor este sesizarea Poliției Animalelor. Detaliile care contează atunci când faci această sesizare sunt: adresa corectă, condiția fizică a animalului, dacă acesta este rănit, dacă are un adăpost, dacă are acces la apă și hrană.

3. Reacționează! Pentru animale, viața în lanț este un coșmar. Și cum aplicarea legii de la sine lasă de dorit, fără sesizările oamenilor cu suflet și conștiință, nimic nu se va schimba pentru aceste animale niciodată.

#DurereÎnLanț

Te rugăm să faci ceva, să spui ceva, să intervii în orice mod!

Poți deveni salvatorul acestor animale. Ajută-i să scape de o viață plina de durere în lanț.

Susține ROLDA și efortul nostru de a salva aceste animale, unul câte unul.

Crezi că sunt prea mulți cât să conteze? Ei bine, contează enorm pentru cei la care am ajuns, pentru cei pentru care oamenii s-au mobilizat și au reacționat în fața nedreptății.

Cu cât mesajul nostru însoțit de hashtag-urile #DurereÎnLanț #LantulECruzime ajunge la cât mai multe persoane, cu atât am putea deveni mai eficienți în a elibera mai multe animale din lanț!

Poți să ne ajuți!

O donație ne ajută să preluăm câinii captivi în suferință

Poartă un tricou cu mesajul campaniei #LantulECruzime

Folosește sticker-ul campaniei pe obiecte vizibile

Vorbește despre campanie. Distribuie!

Vezi alte articole

I-am salvat, acum haideți să-I ținem în viață

Citeste Mai Mult

Povestea Doinei

Toată lumea știe că dacă alegi să lucrezi cu ființele vulnerabile, acestea vor continua sa îți iasă în cale, în...
Citeste Mai Mult

Povestea Ioanei

Pe Internet circulă de foarte mulți ani un citat atribuit lui Mark Twain – „Cu cât îi cunosc mai bine...
Citeste Mai Mult